Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Παραλληλόγραμμο; Εύκολο! Το σχήμα της σημαίας!



28η Οκτωβρίου,  γιορτή της Σημαίας,να μια καλή ευκαιρία να μιλήσεις για το ορθογώνιο. Μπλε και άσπρο, τα χρώματα εύκολα τα βρήκαμε,αλλά το σχήμα της;  Εκεί λίγο... τα μπερδέψαμε.Είπαμε τετράγωνο, είπαμε τρίγωνο,ακούστηκε και το ορθογώνιο από τους μεγαλύτερους, αλλά ξεκάθαρη και απόλυτα σίγουρη απάντηση, δεν είχαμε! 
Ψάξαμε στην τάξη, βρήκαμε διάφορα αντικείμενα στο ίδιο σχήμα....




 Επιστρατεύσαμε και το χάρακα .... μετρήσαμε τα μήκη των πλευρών του ορθογώνιου, και τα συγκρίναμε μεταξύ τους..."είναι και οι τέσσερις πλευρές ίσες;"...

Μπα....,αυτή είναι πιο μικρή από την άλλη!Ένας μόνο χάρακας, η άλλη ήταν δυο χάρακες...
Πήραμε τα ξυλάκια μας και κάναμε τα ορθογώνιά μας
Δυο ξυλάκια εδώ στη μια πλευρά, ένα στην άλλη... 
 Κάναμε και τετράγωνα για να δούμε που διαφέρουν από το ορθογώνιο. Ένα ξυλάκι κάθε πλευρά...

Και παρατηρήσαμε, ότι για να κάνουμε το ορθογώνιο, χρειαζόμαστε διπλάσια ξυλάκια, από το τετράγωνο!
 Άλλωστε, μετρώντας το μήκος των πλευρών στο τετράγωνο, είδαμε ότι ήταν και οι τέσσερις ίσες! Ενώ το ορθογώνιο είχε δυο μικρές και δυο μεγάλες πλευρές! Ε! Τώρα καταλάβαμε που διαφέρουν.Αυτό ήταν!
Ώρα και για λίγο πιο... καλλιτεχνική προσέγγιση! Μοντριάν λοιπόν! Ο ζωγράφος που λάτρευε τις κάθετες γραμμές. Ανά τρεις συνεργαζόμαστε.... 
Οδηγίες! Ζωγραφίζουμε μόνο τα ορθογώνια...Μικρά ή μεγάλα!




Δεν τα πήγαμε και άσχημα! Βέβαια κάναμε και κάποια λαθάκια, αλλά... για μας δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα! Συστήθηκε "επιτροπή εμπειρογνωμώνων", η οποία, αφού εξέταζε  ένα-ένα τα έργα μας, αναλάμβανε να... διορθώσει τα λάθη,  με λευκό χρώμα! Μπορεί να μπερδευτούμε ξανά, αλλά που θα πάει; Πες και ξαναπές, σε λίγο θα το παίζουμε στα δάχτυλα! Μπράβο μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου